The Great Alexander - Büyük İskender
Bundan yüzyıllar önce Büyük İskender, batıdaki ülkelerin hükümdarlarını yenerek Doğudaki ülkelerin hükümdarları ile savaşa girişmiş. İran hükümdarlarından kendisine karşı gelenlerle çarpışmış, kendisine meyden okuyanları yenmiş, kendisinden aman dileyenlerle barışmış ve böylece bütün düşmanlarını alt ederek üstünlük sağlamış.
Hint hükümdarı; savaş için eğitilmiş filler, düşmanı parçalamak için azdırılmış canavarlar, eğerlenmiş, koşulmuş atlar, keskin kılıçlar ve sivri mızraklarla çok kısa bir zamanda savaşa hazırlanmış. İskender, Hint hükümdarının ülkesine yaklaşınca, bu hazırlıkları haber almış. Çünkü İskender; akıllı, savaş deneyimine sahip, bilgili ve kurnaz bir adammış. Onun için acele etmemiş. Onun için acele etmemiş ve çareyi, ordugâhın etrafına hendek kazdırmada bulmuş.
İskender; gerekli hazırlıkları tamamladıktan sonra, yıldız falına bakan adamlarını çağırtmış ve onlara, savaşta üstün gelmek için en uygun zamanı söylemelerini emretmiş. Onlar da bunu hesaplamaya koyulmuş.
Büyük İskender ve Aristoteles
İskender; her uğradığı şehirde hüner sahibi tanınmış sanat erbabını yanına alırmış. Hint hükümdarına karşı savaşa girişirken de, aklını kulllanarak bu sanat erbabını çalıştırmayı düşünmüş. Bunları çağırtarak; bakırdan, içi boş atlar dökmelerini, bu atların sırtına insan heykelleri bindirmelerini ve itildikçe hareketini sağlamak amacıyla ayaklarına tekerlek geçirmelerini emretmiş. Bunlar yapıldıktan sonra, içleri yanıcı maddelerle doldurulmuş, daha sonra giydirilip kuşatılarak, ordunun ilk saflarına yerleştirilmiş. İki taraf savaşa başlarken, ön safta içi yanan atlara saldıran fillerin canı yanmış ve Hint hükümdarı bozguna uğramış. İskender de, kendisiyle savaşmaya çalışan Hintliler'e, çeşitli vaadlerde bulunmuş ve Hintliler'in yurdunu istilâ ederek savaştan üstün çıkmış.
Alexander's Empire at its height
İskender, bu işi başardıktan sonra beğendiği adamlardan birini hükümdarlık tahtına oturtmuş ve Hintliler'e kendi egemenliğini kabul ettirinceye kadar burada kalmış. Daha sonra tayin ettiği adamı, Hindistan'da bırakarak yoluna devam etmiş. İskender'in, orduları ile birlikte Hindistan'dan ayrılması üzerine Hintliler, başlarına getirilen adamı benimsememişler. Kendi memleketlerini yabancı bir hükümdarın yönetemeyeceğine inanan Hintliler, İskender'in tayin ettiği hükümdarı tahttan indirerek, yerine kendi hükümdarlarından birinin oğlu olan Debşelim Şah'ı oturtmuşlar.
Beydebâ
( M.Ö. 1. yüzyılda yaşamış olan ünlü Hint yazarı. )
Kelile ve Dimne
İki Çakal adıdır. "Kelile" doğruluğu ve dürüstlüğü;
"Dimne" yanlışlığı ve yalanı simgeler.
Hazırlayan: Şeref Yılmaz
Papatya Yayınları
Tarih ezelî bir tekerrürdür!
G.W.Bush
Başkan Bush, Büyük İskender gibi davranarak, Irak Devlet Başkanlığına Celâl Talabani 'yi getirdi.
Irak halkının çoğunluğu Celâl Talabani'yi desteklemiyor...
Olaylar bitmiyor. Hergün insanlar ölüyor...
Sanırım, sonunda;
Irak halkı yönetime Hindistan'da olduğu gibi Debşelim Şah gibi kendinden birini getirecek!
Tarih ezelî bir tekerrürdür!!!
Derleyen: Ayhan Görür
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder