29 Ekim 2007

Ya İstiklâl, Ya Ölüm ! - Therefore, Independence or Death !...ATATÜRK




* * *
Özgürlük benim karakterimdir.
Mustafa Kemal Atatürk

Ya istiklâl, ya ölüm !
Therefore, Independance or Death !



Nutuk
,,
Temel ilke, Türk ulusunun onurlu ve şerefli bir ulus olarak yaşamasıdır. Bu, ancak tam bağımsız olmakla sağlanabilir. Ne denli zengin ve gönençli olursa olsun, bağımsızlıktan yoksun bir ulus, uygar insanlar karşısında uşak durumunda kalmaktan kendini kurtaramaz.

Yabancı bir devletin koruyuculuğunu istemek
insanlık niteliklerinden yoksunluğu, güçsüzlüğü ve beceriksizliği açığa vurmaktan başka bir şey değildir. Gerçekten bu aşağılık duruma düşmemiş olanların, isteyerek başlarına bir yabancı yönetici getirmeleri hiç düşünülemez.

Oysa, Türkün onuru ve yetenekleri çok yüksek ve büyüktür. Böyle bir ulus, tutsak yaşamaktansa yok olsun, daha iyidir.

Öyleyse, ya bağımsızlık, ya ölüm !

İşte gerçek kurtuluşu isteyenlerin parolası bu olacaktı.

Bir an için, bu kararın uygulanmasında başarısızlığa uğranılacağını düşünelim. Ne olacaktı ?
Tutsaklık.

Peki efendim, öteki kararlara uymakla da sonuç bu olmayacak mı ?

Şu ayrımla ki, bağımsızlık için ölümü göze alan ulus, insanlık onur ve şerefinin gereği olan her özveriye baş vurduğunu düşünerek avunur ve elbette, tutsaklık zincirini kendi eliyle boynuna geçiren uyuşuk, onursuz bir ulusla karşılaştırılınca, dost ve düşman gözündeki yeri çok başka olur.
,,



Freedom is my character!

A
SPPEECH
delivered by
GHAZI
MUSTAPHA KEMAL
"ATATÜRK"
in
OCTOBER 1927
NUTUK

Translated by Dr. Mim Kemâl ÖKE
,,

The main point was that the Turkish nation should be free to lead a worthy and glorious existence. Such a condition could only be attained by complete independence. Vital as cosiderations of wealth and prosperity might be to a nation, if it is deprived of its independence it no longer deserves to be regarded otherwise than as a slave in the eyes of civilised humanity.

To accept the protectorate of a foreign Power would signify that we acknowledge that we lack all human qualities; it would mean that we admit our own weakness and incapacity. Indeed, how could we make people understand that we can accept a foreign master if we have not descended to this degree of abject servitude?

But the Turk is both dignified and proud; he is also capable and talented. Such a nation would prefer to perish rather than subject itself to the life of a slave.

Therefore, Independence or Death !

This was the rallying cry of all thos who honestly desired to save their country.

Let us suppose for a moment that in trying to accomplish this we had failed. What would have been the result?
- why, slavery!

In that case, would not the consequence have been the same if we had submitted to the other proposal?

Undoubtedly, it would; but with this difference, that a nation that defies death in its struggle for independence derives comfort from the thougt that it had resolved to make every sacrifice compatible with human dignity.

There is no doubt whatever that in the eyes of both friend and foe throughout the world its position is more respected than would be that of a craven and degraded nation capable of surrendering itself to the yoke of slavery.
,,


Ghazi Mustapha Kemal "ATATÜRK"

Yaşama,
ölümün kaldıramayacağı bir anlam yüklemek
her inancın özünü oluşturur.

Tolstoy


Derleyen: Ayhan Görür

Hiç yorum yok: