13 Mayıs 2006

Kalp veya Beyin Krizi üzerine... Prof.Dr.Osman Müftüoğlu



_/ Bilge bir kalb sağlam bir kalpten
daha güçlüdür. _/
*
YAŞASIN HAYAT


" Nerede yanlış yaptım " sorusuna doğru cevap...

*
Eğer kalb veya beyin krizi geçiren biri iseniz, size bir önerimiz var!
Geçirdiğiniz bu olumsuz deneyimleri
onları korku veya kaygınedeni olmaktan çıkarıp birerfırsatkapısı haline getirebilirsiniz. Yeter kiBen nerede yanlış yaptımsorusuna doğru cevaplar verin. "

Kalb ve beyin gibi iki yaşamsal organdan birinde yaşadığınız krizi (kalp enfarktüsü ya da beyin krizi/inme) yeni bir başlangıç, yeni bir doğuş, yeni bir umuda çevirebilirsiniz. Eğer bu fırsat kapısından girer ve bu yeni yolda yürümeyi ısrarla sürdürebilirseniz, sadece sağlığınızı yeniden kazanmaz, hayat kalitenizi de yükseltirsiniz. Böyle bir sürecin sadece sizi değil sevdiklerinizi de yeni üzüntülerden koruyacağından şüpheniz olmasın.

*
NASIL YAPACAKSINIZ?
Yola
Nerede yanlış yaptımsorusuna doğru yanıtlar vererek başlamalısınız.

Yaşam
biçiminize,
seçimlerinize,
alışkanlıklarınıza,
genetik mirasınıza
ilişkin ciddi sorgulamalar yapmalı, bu krize yol açan nedenlere
kafa yormalısınız.
Doğru yanıtlara ulaşabilmek için işe aile mirasınızdan başlayın." Genetik ağacınıza dallarına ve onu içten içe kemiren böcek ya da kurtları dikkatle araştırın. Damar hastalığı riski yüksek bir aileden mi geliyorsunuz? Aileniz özellikle birinci dereceden akrabalarınızda (50 yaş altı kadın, 55 yaş altı erkek) genç kalp veya beyin krizi geçirenlere, şeker hastalığı, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, ile mücadele edenlere sık rastlanıyor mu? Aile mirasınızda homosistein yüksekliği, metabolik sendrom, pıhtılaşma hastalıkları gibi sorunlar beklenenden yüksek mi?
*
DOKTORUNUZUN YARDIMI
Yapacağınız ikinci öncelikli iş, biyolojik yapılanmanızın ne düzeyde olduğunu belirlemek, genetik geçişi mümkün sorunlardan ne düzeyde etkilediğini araştırmaktır. Bu sorunların yanıtlarını ararken doktorunuzdan yardım istemelisiniz. Sorgulamaya korkmadan devam ettiğiniz, “Neden ben” ve “Neden şimdi” sorularına yanıt aramayı sürdürdüğünüzde testiyi kıran bir değil, birden çok etken olduğunu görüne şaşırmayın. Cahit Sıtkı’nın “Aman Allahım benim mi bu çizgili yüz?” derken yaşadığı şaşkınlığı siz de yaşamayın. Başınıza gelenlerin taşıdıklarınızın ve yaşadıklarınızın toplamındanibaret olduğunu unutmayın. Size yıllardır sigaranın, alkolün, kolesterol, trigliserit ve kan şekeri fazlasının veya uykusuzluk, stres, öfke fırtınalarının bitmez gerginlik, huzursuzluk ve kıskançlıkların zararlı olduğunu anlatmaya çalışan doktorunuzun haklı olduğunu hatırlayın.
Testiyi bir kez kırmış olmanız önemli değildir. Onu bir daha kırmamak için sigara içiyorsanız hemen bırakacak, fazla kilolarınızı atacak, kanınızdaki risk etkenlerini şu veya bu şekilde kontrol altına alacaksınız. Ve hiç beklemeden yeni bir hayat plânlayacaksınız.
*
DUYGUSAL BAGAJINIZ
Önce beyninizdeki aşırı duygusal bagajı boşaltacaksınız. Kaygı, öfke ve endişeyi geçmişte bırakacaksınız. Ruhsal çatışmaların, korkuların, hele hele bedenden daha fazla hızlandırılmış ruhların sağlığınızın önündeki en büyük engel huzurunuza takılan en etkin çengel olduğunu unutmayacaksınız. Zihin atölyenizi kuşkular ve korkulardan temizleyip onu keyif, umut, sevgi ve paylaşımlarla dolduracaksınız. Bedeniniz ve ruhunuzu sadece olumlu bakışlar üretmeye programlayacaksınız. Bardaktaki su ne kadar olursa olsun siz ona dolu gibi bakacaksınız.
İsret kalp, ister beyin krizi geçirin! Krizinizi bir tehlike ve kaygı olmaktan çıkarıp, bir fırsat haline dönüştürmek elinizdedir. Kriziniz yeni bir hayata açılan kapınız ve size yeni bir dünya kuran hocanız olabilir. Bu fırsatı değerlendirin!
**

BUNLARI YAPIN
Kalbiniz için

  • Şevkatli olun

  • Sevin

  • Başkalarının acılarının farkında olun

  • Yardım edin

  • Paylaşın

  • Hoşgörün

  • Affedin

  • Gülümseyin

  • Teşekkür edin

  • Şükredin

  • İnanın

  • Hoşlanın

  • İltifat edin

  • Umutlanın

  • Huzur alın

  • Hoşnut kalın

BUNLARI MUTLAKA YAPIN
_/
Değişime, dinlenmeye, eğlenmeye ve dostlarla sohbet etmeye en az çalışmak kadar zaman ayırın. Ailenizle, sevdiklerinizle daha sık bir arada olun. Şükredin, inanın, güçlü bir toplumsal aidiyet duygusuna sahip biri olmaya bakın.


_/ Sinema, tiyatro ya da konserlere işe gider gibi gidin, bol bol müzik dinleyip kitap okuyun. Dostoyevski, Tolstoy,Yaşar Kemal, Kemal Tahir ve Tanpınar’a yeniden dokunun, Ahmet Altan ve Paula Coelho ile tanışın. Oldukça ıskaladığınız hayatın büyüklüğü ve güzelliği karşısında şaşıracaksınız.


_/ Küçük şeylerin de zevkli olablileceğini görün, hayatınıza küçük ama keyifli yeni yeni hedefler koyun. Olanla yetinin, şükredin, olmayan için fazla sızlnmayın.


_/ Daha çok kendiniz olun, unutulmuş farkındalıkları yaşamınıza yeniden katılın.

BİR ÖNERİ
NEFRET KALBE YÜKTÜR


Nefret", kalbin derinerine gizlenmiş yoğun bir hoşlanmama duygusunun ifadesidir. Nefretin düşmanlık duygusu olarak kesinleşmesi, düşmanlarınızdan çok kalbinize zarar verir. Kalbinizi tıpkı " endişe" gibi, “korku” gibi için için kemirir.
Uykunuzu kaçıran, iştahınızı azaltan, reflünüzü azdıran, bağırsak spazmlarına pike yaptıran şeyin, "nefret" olması mümkündür, ama "nefret" en çok kalbiniz için ağır bir yüktür.
Göğüs ağrılarınız ve yürek çarpıntılarınızın altında farkına varılmamış "nefretler" olup olmadığını iyi sorgulayın.
"Nefretin" izine bile rastlarsanız onu umutla sevgiyle, şefkatle “detoks”layın!
Kalbinize kötü düşüncelerden önce ılımlılık, enginlik, derinlik ve sürekli dinginlik aşılayın. O zaman sadece sağlam değil, dingin ve bilge bir kalbe de sahip olursunuz.


_/ Bilge bir kalb sağlam bir kalpten daha güçlüdür. _/

Prof.Dr.Osman Müftüoğlu

Hürriyet Gazetesi - 16 Eylül 2006

Derleyen, Ayhan Görür

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Nice idea with this site its better than most of the rubbish I come across.
»

Adsız dedi ki...

Interesting site. Useful information. Bookmarked.
»

Adsız dedi ki...

Interesting site. Useful information. Bookmarked.
»