4 Kasım 2007

Japon Anayasası... 3 Kasım 1946


* * *



Hiroito

S U N U Ş


_/
Japon halkı, savaşı bir milletin egemenlik hakkı olarak hiçbir zaman kabul etmeyip, milletlerarası anlaşmazlıkların çözümünde kuvvet kullanma tehdidine inanmıyoruz.
_/

_/ Devletin savaşçılık hakkı hiçbir zaman tanınmayacaktır. _/

...
"Potsdam deklarasyonunda kabul edilen prensibe göre yeni Japon hükûmeti şekli, halkın hür iradesiyle tayin edilecektir. Halkımızda kuvvetli adalet fikrinin bulunması, barışsever oluşları, savaşı arzulamadıkları için hükûmetin yetkili otoritelerine, bunlara uygun olarak böyle bir Anayasa hazırlamalarını emrediyorum."

HİROİTO

* * *
Douglas Mac Arthur

"Tam tasvibim alınarak hükûmet tarafından kaleme alınan Anayasa'yı büyük bir memuniyetle ilân ediyorum. Bu Anayasa, Japon hükûmet üyeleri ve başkarargâhtaki 5 aylık çalışmadan sonra benim inisyatifim ile hazırlanmıştır. Japon halkı, böylece geçmişin mistsizmini ve gerçeğe aykırılığı arkada bırakarak onun yerine ve realizm ve iyi niyete dönüşmüştür."

MAC ARTHUR

*
JAPON ANAYASASI

Japonya halkının isteğine uygun olarak yeni bir Japonya'nın temelleini atmaktan ötürü çok seviçliyim.
Bundan ötürür adı geçen anayasının 73 maddesi uyarınca hususi Meclisle istişare sonucu ve Emperyal Diyet Meclisinin kararlarıyla Japon İmparatorluk anayasasının tâdilini yayınlıyoum.


HİROİTO
Showonun yirmibirinci senesinin onbirinci ayının üçüncü günü
3 Kasım 1946


A N A Y A S A


BÖLÜM II: SAVAŞTAN VAZGEÇMEK

...

9 - Adalet ve düzen kavramlarına dayanan evrensel barışa yürekten bağlı olan Japon halkı, savaşı bir milletin egemenlik hakkı olarak hiçbir zaman kabul etmeyip, milletlerarası anlaşmazlıkların çözümünde kuvvet kullanma tehdidine inanmıyoruz. Yukarıki bentte açıklanan amacı yerine getirmek için kara, deniz ve hava kuvvetleri ve savaşta kullanılabilir diğer kaynakları hiçbir zaman geliştirmeyeceğiz. Devletin savaşçılık hakkı hiçbir zaman tanınmayacaktır.

...

BÖLÜM X : YÜKSEK KANUN

97 - Bu anayasanın garanti ettiği Japon halkının temel hakları, insanın özgür olması için yüzyılların mücadelesinin meyvasıdır. Japon halkı sayılı, zorlu, dayanıklık testlerine göğüs germiş olup şimdiki ve yarınların nesli, her zaman tecavüzden masun kalacaktır.

98 - Bu Anayasa, milletin Yüksek kanunu olup koşullarına olan hiçbir kanun, emirname, ferman, hükûmet tasarrufu, hukukî kuvvete sahip ve geçerli olamaz. Japonya tarafından yapılan antlaşmalar ve devletlerin kabul ettikleri kanunlar sadakatla gözetilecektir.

*
Avukat Dr.Necdet Yelmen'in

JAPON ANAYASASI
adlı eserinden
esinlenerek derlenmiştir...
*


Atom Bombası, fatman

Hiroşima

Derleyen: Ayhan Görür

Hiç yorum yok: