19 Ağustos 2006

Küresel Kimlik - İnsanlık... Prof.Dr.Abidin Kumbasar

* * *
* * *
_/ Kendini tanı - Nosce teipsum _/
Socrates
-Socrates, seni haksız olarak öldürüyorlar.
-Haklı olarak öldürseler, daha mı iyi olurdu?
*
_/ Vatanım yeryüzü, ulusum insan soyu _/
Tevfik Fikret
*
Küresel Kimlik - İnsanlık
Prof.Dr.Abidin Kumbasar
*
  • "...Çağdaş düşünceli aydınların benimsedikleri "küresel insan" kimliği bilincine ulaşmak kolay olmamıştır. Tarihin akışı içinde, yerleşik düzene geçilmesini sağlayan tarım devriminden beri, sömüren ve sömürülen hep var olmuş, kölelik olgusu ayrımcılığın ilk somut örneği olarak binlerce yıl sürdürülmüştür.
  • Sokrat'tan beri gerçekçi bilginlerce "Kendini tanı" (Nosce teipsum) çağrısı yapılan insan soyunun, özbenliğine yönelerek yapay farklılıkları gidermesi gerekirken, düzenden çıkarı olanların dayattıkları ayrımcılıklarla güçsüzler dışlanıp aşağılanarak emeklerinin sömürülmesine göz yumulmuştur.
  • Ekonomik güç sahipleri hiçbir dönemde kendilerini destekleyen işbirlikçiler bulmakta çekinmemişlerdir. Aristoteles bile, " Alt kültürler doğuştan köledir, onlar için en iyi olan da bir efendinin hâkimiyeti altında olmaktır; kölelerden yararlanmak, evcil hayvanlardan yararlanmaktan pek farklı değildir..." diyerek sömürücü düzene destek olmuştur.
  • Günümüzde de neoliberalizm diye tanımlanan sömürü düzeni, çıkarlarını korumak için sermayenin etkinliğini küreselleştirirken bilimsel gerçekleri dışlayıp ulusal devletlerde yapay ayrımcılıklar yaratmakta, yakın zamanlara kadar sorunsuz yaşayan insanları, bilimsel dayanağı olmayan nitelemelerle, birbirlerine düşman topluluklar haline getirmektedir. "
*
Cumhuriyet Gazetesi, 25 Şubat 2006
*
Derleyen: Ayhan Görür

Hiç yorum yok: