14 Ocak 2011

Sevgiyi "bir" eden yontu...İnsanlık Abidesi...Mehmet Aksoy




















İnsanlık Abidesi
-Mehmet Aksoy
***

  • Türkiye'nin en büyük anıtı, Kars'tan yükselmeye başladı. Heykeltraş Mehmet Aksoy tarafından yapılan anıtın adı; İnsanlık Abidesi. Soykırım anıtlarına bir tepki olarak yükselen İnsanlık Abidesi, barışı ve kardeşliği temsil edecek.
  • 15 Ekim 2008'e kadar bitmesi planlanan anıtın toplam ağırlığı 700 ton, genişliği 35 metre ve boyu 30 metre olacak. İnsanlık Abidesi, taş döküm olarak tasarlandı, çelik bir konstrüksiyonla bağlantısı yapılıp statiği sağlanacak. Şu anda yüksekliği 10 metreye ulaşan heykelin projesi, Kars Belediyesi tarafından Beykoz Rotary Kulübü'nün koordinatörlüğünde gerçekleştirilmiş.
  • Tarihi Kars Kalesi'ne bakan Sukapı Mahallesi'ndeki tepeye kondurulan İnsanlık Abidesini Heykeltraş Mehmet Aksoy, belleği sembolize eden ikiye bölünmüş insan ve vicdanı sembolize eden kanayan bir göz diye tasvir etmektedir.
  • Bütün dünyada kardeşlik ve barış olsun, heykel barışa, insanlığa el uzatsın. İlk olarak, bütün savaşların acısını içinde taşıyan insani bir vicdan olsun. Bu insanlık vicdanı kanıyor. O vicdanın gözyaşları olsun. Bu hissedilsin. İnsanlık vicdanını, kanayan bir gözle sembolize ettim, bunun üzerinde ortadan ikiye bölünmüş bir insan var. Bu insan ikiye bölünmüş, karşıkarşıya konulmuş, birbirine düşman edilmiş. Aslında aynı insan. Bu aynı insandan
    bir tanesi bilinçlenmiş ve bir el uzatıyor. Elin etrafındaki herşey mekanik, put gibi, duvar gibi duruyor. O el, insanlığa daveti simgeliyor, diye anlatıyor
    Mehmet Aksoy.
  • Sarıkamış'ta doksan bin kişi ölmüş. Üstelik donarak...Savaşın acımasızlığını tam da görebileceğimiz bir yerdeyiz. Buradan tüm Kafkaslara bir barış ışığı yakılsın, isteniyor. Heykelin iki yanından,gökyüzüne doğru 4-5 km yukarıda birleşen iki ışık huzmesi olacak. Bu, o iki kişinin birleştiği anlamına gelecek ve belki bütün Kafkasya'dan görülecek.(Ermenistan'dan da...)
  • Türkiye'nin en büyük anıtının inşası, yönetmen Altan Sazak tarafından film olarak çekiliyormuş. Bir ara İnsanlık Abidesi, dikildiği tepenin kültür varlıkları kapsamında olması nedeniyle Kültür ve Tabiat Varlıkları Kuruluna da takılmış.
  • Barış için yapılan tüm projelerin, atılan tüm adımların başarılı olması dileğiyle...Mehmet Aksoy ve tüm emeği geçenlere saygılar.
  • Mehtap Dalayman


İnsanlık Abidesi ve Çevresi
Kars, Sukapı Mahallesi

***

_/ "İNSANLIK ABİDESİ"...
Olan olmuştur...

Eser tamamlanmadan tamamlanmıştır...

"İnsanlık Abidesi" gönlümüzün eseridir artık...
Zamanın sonsuzluğunda,
zamansızlığa göç etmiştir;
başka bir mekanda da
sergilenemez,
y
inelenemez...
Esere "ucube" diyen
ve
mahkeme kararı ile yıkılan eser
Sayın Başbakanımıza (!)
sevgi hisleriyle,
el vererek
elveda diyor,

Mehmet AKSOY'un
"İNSANLIK ABİDESİ"...
_/

Ayhan Görür

Hiç yorum yok: